Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the updraftplus domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/jbelylaw/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/jbelylaw/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the it-l10n-ithemes-security-pro domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/jbelylaw/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/jbelylaw/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
מחיקת חובות בהוצאה לפועל: הבנת חוק חדלות פירעון החדש | ג'בילי
ג'בילי עורכי דין

מחיקת חובות בהוצאה לפועל: הבנת חוק חדלות הפירעון החדש

תוכן עניינים

מאת עו"ד פארס ג'בילי  – 30/03/2022

מחיקת חובות בהוצאה לפועל - כל מה שצריך לדעת

מחיקת חובות בהוצאה לפועל מעניקה שקט נפשי לכל מי ששקוע בחובות קשים. אם אתם נמצאים במצב כלכלי קשה, ועליכם להתמודד עם חובות, נושים ובירוקרטיה משפטית, חשוב שיהיה לצידכם גורם סמכותי ומומחה בעל ניסיון בתחום שיסייע לכם לצאת מהמצב אליו נקלעתם. בחירה בעורך דין שמתמחה במחיקת חובות אשר יתמוך וילווה אתכם בתהליך הינה חשובה מאוד להעלאת הסיכוי שלכם לנצח בתהליך, וכן לשקט הנפשי שלכם. עורך דין המתמחה במחיקת חובות בהוצאה לפועל יוודא דבר ראשון כי החובות שנצברו הוצגו בצורה חוקית ולא כתוצאה מהונאה, וכי אין חובות נוספים שלא הייתם מודעים להם. 

בין השאלות שנענה עליהן במאמר זה: מהם התנאים למחיקת חובות, אלו חובות לא ניתנים לביטול, האם מחיקת חובות היא דבר הפיך, מהו "חוק חדלות פירעון החדש", ומה הפרמטרים העיקריים למחיקת חובות.

מחיקת חובות בהוצאה לפועל | ג'בילי משרד עורכי דין בחיפה

התנאים למחיקת חובות

מחיקת חובות היא הליך משפטי המאפשר לחייבים להשתחרר מחובותיהם, כלומר אינם צריכים עוד לשלם אותם. ישנם תנאים מסוימים שחייבים להתקיים בטרם ניתן למחוק חוב. אחד התנאים הוא חוסר יכולתו של החייב להחזיר את החוב במלואו. בנוסף, על החייב להיות מסוגל להוכיח כי החובות נוצרו בתום לב עקב "תאונה כלכלית" וכי הוא עשה מאמצים לפרוע את החוב, אך לא הצליח. וזוהי רשימת התנאים המלאה:

  1. אי יכולת לפרוע את החוב במלואו: על החייב להוכיח כי אין ביכולתו לפרוע את החוב במלואו. משמעות הדבר היא שהוא לא יכול לשלם את מלוא הסכום המגיע, בין אם בסכום חד פעמי ובין אם באמצעות תשלומים בפריסה סבירה.
  2. חוב לא מובטח: ניתן למחוק רק חובות לא מובטחים. המשמעות היא שלא ניתן לבטל חובות המובטחים בנכס, כמו משכנתאות או הלוואות לרכב, באמצעות מחיקת חובות בהוצאה לפועל.
  3. מאמצים להחזר החוב: על החייב להוכיח כי עשה מאמצים לפרוע את החוב, אך לא צלח. זה יכול לכלול משא ומתן על תוכנית תשלומים עם הנושה או פנייה לייעוץ של יועץ חובות.
  4. הליכי חדלות פירעון: אסור שהחייב היה נתון וניהל הליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל) אחרים ב- 12 החודשים האחרונים.
חשוב לציין שניתן למחוק חוב שעוד לא נפתח בגינו תיק הוצאה לפועל. למשל אם יש לכם הלוואות מהמערכת הבנקאית והחוץ בנקאית, ואתם מתקשים לעמוד בתשלום החודשי הגבוהה, ניתן לנהל הליך חדלות פירעון בגין חובות אלה, לצמצם את ההחזר החודשי ולמחוק את החובות.

חובות שאינם ניתנים לביטול

לא ניתן לבטל את כל החובות. חובות שאינם ניתנים לביטול כוללים חובות מובטחים כגון משכנתאות או הלוואות לרכב, קנסות בית משפט, תשלומי מזונות ילדים וחובות שנגרמו עקב הונאה, מרמה או פעילות פלילית.

חובות שאינם ניתנים לביטול בהליך חדלות פירעון כוללים:

  • חובות מובטחים: חובות המובטחים בביטחונות, כגון הלוואת רכב או משכנתא, אינם ניתנים לביטולבהוצאה לפועל. הנושה יכול לממש את הבטחונות (שעבודים) או לעקל את זכויות החייב אם החייב לא יבצע תשלומים.
  • חובות מס מסוימים: חובות מס מסוימים, כמו חוב למס הכנסה, אינם ניתנים לביטול או לקבל הפטר בגינם 
  • מזונות ילדים ומזונות לאישה: לא ניתן לבטל חובות בגין מזונות ילדים או מזונות לבן הזוג, באמצעות ניהול הליך חדלות פירעון . חובות אלו מקבלים עדיפות על פני חובות אחרים ויש לשלם אותם תחילה.
  • קנסות פליליים ועונשים: לא ניתן לבטל חובות בגין קנסות פליליים ועונשיים.
 
חשוב לציין כי הכללים הספציפיים לגבי אילו חובות ניתן ולא ניתן לבטל בהוצאה לפועל, יכולים להשתנות בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה, וקיימים מקרים חריגים שבהם ניתן לקבל הפטר בגין חובות אלה. עדיף להתייעץ עם עורך דין או יועץ חובות לקבלת ייעוץ מותאם אישית לגבי קבלת הפטר ומחיקת חובות.

הפרמטרים העיקריים לביטול חובות

הפרמטרים העיקריים למחיקת חובות בהוצאה לפועל יכולים להשתנות בהתאם לתחום השיפוט ולנסיבות הספציפיות של המקרה, אך להלן מספר גורמים כלליים שניתן לקחת בחשבון שבגינם ישקול הנושה או בית המשפט מחיקת החוב:

תנאי למחיקת חובות
התנאים בהם ישקול הנושה את מחיקת החוב

מצוקה כלכלית

אם החייב חווה מצוקה כלכלית קשה, כגון אובדן הכנסה, פיטורים מעבודה, סגירת עסק וכיו"ב

יכולת תשלום

אם החייב אינו מסוגל לשלם את החוב ואין לו סיכוי ריאלי לשלם את החוב בתוך תקופה סבירה

גיל החוב

במידה והחוב ישן מאוד ועמד על הפרק זמן רב, ייתכן שהנושה יהיה מוכן יותר לשקול מחילת חוב, במיוחד אם לא הצליח בניסיונותיו לגבות את החוב.

גובה החוב

גם גובה החוב עשוי להוות גורם בהחלטה של הנושה למחוק את החוב. בדרך כלל, חובות גדולים יותר נוטים יותר להימחק מחובות קטנים יותר.

הצעת פשרה

ייתכן שהחייב יוכל לנהל משא ומתן עם הנושה על הצעת פשרה, בה יסכימו לשלם סכום קטן יותר בתמורה למחיקת החוב.

חשוב לציין שמחיקת חובות אינה פתרון מובטח ולעיתים תלויה בנכונות הנושה למחול על החוב. חשוב גם לדעת שגם אם הנושה לא מוכן למחול או למחוק את החוב, ניתן לפנות לבית משפט ולקבל מחיקת חוב, באמצעות ניהול הליך חדלות פירעון או הסדר נושים. לשם כך מומלץ לפנות לעורך דין חדלות פירעון בחיפה המתמחה בתחום ומכיר את החוק על בוריו.

מחיקת חובות בהוצאה לפועל | ג'בילי משרד עורכי דין
מחיקת חובות ג'בילי משרד עורכי דין

שאלות ותשובות בנושא של מחיקת חובות בהוצאה לפועל

מחיקת חובות אינה תמיד בלתי הפיכה. אם נסיבותיו של החייב משתנות, הוא עשוי להידרש להחזיר חלק מחובותיו או את כולם. לדוגמה, אם החייב יורש כסף או מתגלים נכסים שהוא הסתיר, הוא עשוי להידרש להחזיר את חובותיו.

חוק חדלות הפירעון החדש, הוא חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שנכנס לתוקף בשנת 2019, נועד להנגיש יותר לחייבים את תהליך מחיקת החוב בהוצאה לפועל. החוק הציג מספר הליכים חדשים, שבאמצעותם ניתן לקבל הפטר על החובות. חשוב לדעת שבחוק החדש יש יתרונות רבים, כמו התקופה הקצרה של ניהול ההליך.

לסיכום

מחיקת חובות בהוצאה לפועל יכולה להיות תהליך מורכב, וחשוב לפנות לייעוץ מומחה בתחום במידה ואתם נאבקים עם החובות שלכם. חוק חדלות הפירעון החדש הפך את התהליך לנגיש יותר לחייבים, אך עדיין חשוב להבין את התנאים למחיקת חובות, אילו חובות לא ניתנים לביטול, ואת הפרמטרים העיקריים למחיקת חובות לפי החוק החדש. בעבודה עם איש מקצוע מנוסה, תוכלו למצוא פתרון למחיקת חובות שמתאים לכם ולמצבכם הכלכלי.

דילוג לתוכן